Ik fiets op oranje

Leestijd: 8 minuten.

#ridesolo

Maatwerk fiets van de zaak

In 2016 had ik een roze demo vouwfiets mee om een blogartikel voor te schrijven. De foto’s daarvan staan hier op Instagram. Ik was al een tijdje op zoek naar de alles-in-1 fiets en merkte dat mijn eerste positieve ervaring met de vouwfiets mij niet meer los liet. Voor 2016 waren mijn gedachten toen nog “je gaat toch niet fietsen op een vouwfiets!” De oude zware en lompe vouwfietsen van mijn ouders waar je hard op moest trappen droegen ook niet echt bij aan een ander beeld. Totdat ik dus in 2016 de vouwfiets herontdekte!

Ik weet nog goed dat ik tegen de winkeleigenaar zei bij het weer inleveren: “het is eigenlijk net een gewone fiets maar dan alleen kleiner!” en “deze alles-in-1 kunner is super handig voor als je met de fiets heen kunt en met de trein in het donker terug, mee op vakantie, als visitekaartje, voor in geval van nood, als trolley voor je laptop met spullen etc. De aanschafprijs van deze luxe vouwfietsen ligt in het hogere segment. Als start-up kon ik mij dat toen niet permitteren. Hij kwam hiermee op mijn wensenlijstje.

Het hebben van een wensenlijst en doelenlijst helpt je om jezelf te belonen op het moment dat dat kan. Belonen is namelijk ontzettend belangrijk in fietsstimulering. Je beloont goed gedrag. Ik had veel zakelijke fietskilometers gemaakt en daarmee reiskosten bespaard. Met het geld uit dat potje heb ik de vouwfiets lokaal aangeschaft. Zo kon ik de wens om ook in de winter meer fietskilometers te maken in laten gaan. Ik wilde namelijk graag een goede ov-fiets combi hebben zonder afhankelijke te zijn van geen ov-fiets of volle bus. Dankzij de lokale Amersfoortse ondernemers kan ik weer veel veilige buiten fietskilometers maken, en deze fiets toevoegen aan mijn woon-werk kilometers. Dus kies de fiets! want dat is gewoon leuk!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Met speciale dank aan de Bromptonwinkel Amersfoort voor de maatwerkservice op de fiets en Gellekom Sales & Design voor het maatwerk bedrijfslogo plaatje. Dankzij hun goede service en maatwerk kan ik weer veel klanten van mij verder goed op weg helpen!

Koningsdag = woningsdag

Op 27 april was het een aangepaste koningsdag. Helaas kon de super leuke fietstocht die ik ontworpen had niet door gaan. Het advies is nu nog om zoveel mogelijk thuis te blijven. Gelukkig is het zoals ze vaak zeggen wat in het vat zit verzuurt niet en is hij verplaatst naar verwachting volgend jaar. Hopelijk dat er dan alsnog veel mensen mee kunnen doen aan deze maatwerk fietstocht!

Digitale communicatiemiddelen

Als je mij zou vragen: “Jocelyn wat doe je het liefst”? Zou ik gelijk antwoorden: “lekker op de fiets springen naar mijn relaties, opdrachtgevers en samenwerkingspartners”. Nieuwe concepten, programma’s en uitvoeringen lopen online door, maar ik mis toch wel erg het onderweg zijn en de mensen. Inmiddels ken ik bijna alle digitale vergadervormen omdat iedereen met een ander systeem werkt. Je kan zeggen lastig maar ik zie het vooral als een kans omdat je gelijk ervaart welk online programma het beste bij jou en jouw eigen bedrijf/organisatie past. 

Digital Worldbike

Op 1 maart was het eerste Digital Worldbike. Bureau voor fietsstimulering triple Joy was er bij! En wat was het leuk! Dit Virtual Cycling Conference event was al gepland voor de corona uitbraak maar viel wat dat betreft precies goed. Het was net of je echt op de locatie was zo realistisch was het nagebouwd. Je kon deelnemen aan de diverse webinars, naar de fietsstands gaan, collega’s uit de fietswereld spreken en dat allemaal onder een virtueel dak. Het voordeel van een virtueel event is dat je geen jetlag hebt, niet hoeft te reizen, het minder tijd kost etc. Wil je meer weten of denk je leuk Jocelyn dat is iets wat we ook mooi in Nederland met elkaar zouden kunnen opzetten laat dan weten! Kijk op de website voor meer informatie en inspiratie.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bron: Digital Worldbike

Fit blijven tijdens corona

Helaas kan veel fietsen nu even niet. Dit voelt als onnatuurlijk. Verder dan het luchfietstochtje tussen de middag met thuiswerkende manlief komt het niet. En ook die 5-10 km fietsritjes houden we op afstand omdat mensen van de buitenkant niet zien dat we een echtpaar zijn.

Als je toch een beetje gezond en fit wilt blijven omdat je weet dat het gezond is, energie geeft en beweging je brein verder ontwikkeld vindt je al snel een andere modus. In de winter doe ik als het buiten echt te koud is krachttraining binnen. Hiervoor gebruik ik een online programma. Dat ik niet de enige ben die momenteel thuis aan het sporten is, merken ook de sportwinkels. De fitness matten en dumbells zijn niet aan te slepen. Iedereen lijkt wel thuis aan het sporten te zijn.

Snuffelfiets

Vanuit #033opdefiets fiets ik al bijna een jaar mee met het snuffelfiets project. Een snuffelfiets is een kastje die je aan je fiets hangt en die de luchtkwaliteit meet. Zo geeft het veel inzicht via je eigen dashboard in je verplaatsingen en hoe #groen #gezond en #slim deze zijn. Vanwege de corona maatregelen is er minder verkeer in de lucht en op de weg. De vraag was dan natuurlijk al snel wat doet dat met de luchtkwaliteit? Onderstaand een grafiek waarin het verschil goed te zien is. Blauw was nog voor corona oranje tijdens. Meer weten over het project snuffelfiets en leuke actie’s en activiteiten. Kijk dan hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bron: Snuffelfiets.nl

De boodschappenfiets

Wat waren de eerste weken in de supermarkten een gekkenhuis. Veel aankopen van toiletpapier, mensen die zelf brood gingen bakken en schappen alsof er een orkaan had huisgehouden. Ook de supermarkt bedrijven en lokale verswinkels doen het goed deze dagen. Het is dan ook fijn om even met de fiets nu boodschappen te kunnen halen. Alleen soms is het niet zo leuk omdat het zo ontzettend druk is. Daarnaast is het lastig om goed te blijven doen. Zo had ik al meerdere malen de fietstas in het karretje gezet en toch loop ik zo ook een keer zonder karretje op de automatische piloot de winkel in.Voor corona liep ik nooit met een karretje omdat alles in mijn fietstas moet passen. Anders heb ik een uitdaging. 

In de ontwikkeling van oud naar nieuw gedrag zie je vaak dat mensen terugvallen in oud gedrag. Was dit bewust? Wat dit omdat ik het niet wilde? Doe ik dit met opzet? Nee dit was gewoon puur een gevalletje automatische piloot. Doordat de winkelmedewerker mij op een vriendelijke manier bewust maakte van het feit dat ik een karretje moest meenemen herinnerde zij mij aan het nieuwe gewenste gedrag. Hierdoor strafte zij mij niet maar hielp mij herinneren aan de nieuwe norm. 

Ook bij fietsen en fietsstimulering is dit belangrijk. Benoem het gewenste gedrag, stuur bij waar nodig en zet door. Zoals je zult begrijpen is het daarna steeds goed gegaan en denk ik wel 2 keer na voordat ik weer de “fout” in ga. Het aanspreken op het gedrag vinden namelijk de meeste mensen niet fijn en zullen voorkomen dat ze weer en plein public de fout in gaan.

Trouwens ken je de attractie Symbolica? Als je in een drukke supermarkt bent geeft het net het gevoel dat je in de karretjes van Symbolica zit waarin je steeds rondjes draait om maar zoveel mogelijk (waar mogelijk) de 1,5 meter te respecteren. Ook merk ik dat je de verkeersregels van buiten naar binnen brengt en je hand uitsteekt als je een pad in wilt. Dus als je nog een leuk gevoel wilt overhouden aan je supermarktbezoek denk dan aan Symbolica en de fiets en je bent zo weer met een glimlach op je fiets 🙂 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

“Het is zo stil in mij (mei)” (Van Dik Hout). De gebruikelijke meimaand fietsmaand zal er anders uitzien naar verwachting maar gelukkig leggen alle vogels nog steeds een ei. We zijn dan weer een stapje verder in de corona periode en kijken uit naar een feestmaand omdat Bureau voor fietsstimulering triple Joy op 5 mei 2020 5 jaar bestaat! Eind mei weer een nieuw artikel. Warme groet JocelynDit rapporteren

#Brompton #vouwfietsen #fietsvandezaak #koningsdag2020 #digitalemiddelen #digitalworkplace #digitaleworldbike #fittijdenscorona #snuffelfiets #033opdefiets #boodschappenfiets #fiets #fietsstimulering