#Ik fiets in de winter!

Er lijkt tot mijn verbazing op het fietsen in de winter toch nog vaak een taboe te zitten. Vorige week maakte ik kennis met een super leuk marketingbureau voor toerisme. Vol enthousiasme kreeg ik info over de werkzaamheden zoals campagnes. Een “Ja fietsen in de winter zetten we niet echt op in. Dat is toch meer een voorjaar/zomer dingetje.” Hierop volgde mijn verbazing: “We hebben deze winter niet echt een winter gehad”. Mijn gesprekspartner: “Ja nu je het zo zegt. Ik heb eigenlijk niet een keer mijn ramen hoeven krabben”. Ik: “Dus als we wel communiceren over het fietsen in de winter is er eigenlijk niets aan de hand”. “Ja misschien heb je daar wel een punt”. 

Het kunnen onderbouwen van deze inzichten kon ik mede geven omdat ik weet wat echt fietsen in de winter is. Vorig jaar heb ik namelijk een workshop gegeven tijdens het Winter Cycling Congress in Calgary over fietsstimulering in Nederland.

Toen ik daar met -40 graden en sneeuw was realiseerde ik mij pas echt wat fietsen in de winter is. De Hollandse winters zijn dan ineens een stuk minder koud. Tijdens dit super leuke congres leerde ik Brett Bergie (op Insta brettbergie) kennen. Wil je meer zien van deze enthousiaste winter fietser? Brett geeft je mooie plaatjes en inzichten over het fietsen in de winter.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

FOTO Winter Cycling Congress Calgary 2019

Dit jaar hadden we trouwens op Valentijnsdag de #WinterBikeToWorkDay. Hebben jullie nog leuke dingen beleefd die dag?

Fietsen in België in de winter

Vorige maand was ik met een mooie delegatie op stap vanuit #Dutch Cycling naar #Brussel en #Antwerpen om de fiets vanuit Nederland te promoten in #België en om te kijken hoe wij België kunnen helpen een schaalsprong te laten maken voor de fiets.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

FOTO Handelsmissie België 2020

Fietsen en onderhoud

Een fiets vraagt in de winter net zo goed onderhoud als in de zomer. Op verschillende website en bladen kun je hier meer informatie over vinden. Zoals de Kampioen van de #ANWB of de website van de #Fietsersbond. Graag vul ik deze aan met tips uit mijn eigen praktijk en ervaring.

Accu’s

Als het winter is en de temperaturen lager dan helpt het als je eventueel een extra powerbank meeneemt voor je telefoon als je daar de route van afleest. Laatst was ik een #belevingsfietsroute vast aan het uitzetten voor het voorjaar. Ik had de test route op mijn telefoon staan. Alleen had ik even niet goed ingeschat dat het zo koud was dat dat mijn batterij snel leeg ging. Het grappige was dat ik dacht: “chips nu kan ik de route niet af fietsen en moet dan nog maar een keer fietsen”. Ineens bedacht ik mij dat ik nog een leuke cadeaubon moest hebben. Ik koop graag lokaal en fietste toch langs de bowlingbaan. Dus dan maar gelijk van de noot een deugd maken. Al vertellende aan de eigenaar van #Bowling Overhees waar ik mee bezig was zei hij: “Oh maar ik heb wel een snoertje liggen”. “Drink je gewoon even een bakkie koffie om op te warmen en kan je zo weer verder!”. Zo gezegd zo gedaan. Super klantvriendelijk en ik kon verder met mijn werk! 

Conclusie: Als je geen tijd of excuus wilt hebben voor een gezellige tussenstop zorg dan dat je voldoende power hebt of houdt op je telefoon of fietsaccu.

Schoonmaken

Soms wordt er nog wel eens gestrooid als het nodig is. Dit zout is alleen net zoals voor auto’s ook niet echt goed voor je fiets. Laatst had ik mijn fiets helemaal netjes schoongemaakt alleen vergeten om mijn ketting te smeren. Toen ik weer ging fietsen dacht ik wat loopt die ketting toch gek. Dat klopte dus wel want hij was helemaal droog. Snel olie erop en daarna weer fietsen als een zonnetje!

Conclusie: ook in de winter vindt je fiets een schoonmaakbeurt fijn. Zo blijft je fiets langer goed. En fietsen op een goede fiets geeft meer plezier.

Kleding

De hele winter heb ik al mijn dunne (regen)jas aan. Al snel merk je dat het in het begin even koud is. Maar als je op stoom bent is het al snel te warm. Als ik naar #Utrecht fiets trek ik andere kleding aan dan dat ik eerst naar het station fiets en daarna met de trein ga. Het hebben van een waterdichte tas is echt super fijn! Zo blijft je extra kleding goed droog. 

Het heerlijke na zo’n “winter” fietstocht is altijd de frisse kou. Ik noem het altijd wintersport weer. Heerlijk! En weet je wat het grote voordeel is je slaapt als een os ‘s avonds, bent weer een beetje slimmer geworden en het is goed voor de lijn. Als dat geen winst is!

Fietsen en ontwikkelen

ABC model als handvat

Van de week zag ik een inspirerend verhaal over ontwikkeling buiten je comfortzone wat ik graag met jullie deel. Als je van A (je comfortzone) wilt groeien ga je vaak naar (B) want dat zit in je gezichtsveld. Maar als je dan een ervaring opdoet waarvan je denkt “nee dat is het niet” ben je snel weer geneigd om naar A terug te gaan. Echter de daadwerkelijke verandering zit in C die je niet ziet vanaf A. In C ontdek je dan meer en andere dingen waardoor je vooruit komt. Denk dus niet bij de eerste koude dag fietsen “dit is niets voor mij|” of “ik heb het 1 keer geprobeerd maar het was te koud” maar maak de stap naar C. Wanneer heb ik het niet koud? Wanneer is het leuk? Wat heb ik nodig qua kleding? Dan wordt het meer een zoektocht en een spelletje dan dat je jezelf een zware verplichting oplegt.

Continu activeren

In het artikel van januari pakte ik de verschillende fases waarin mensen zich bevinden vast. Soms zijn dit externe factoren en actoren maar soms ook interne. De Demming cirkel of te wel de PDCA cirkel is een handige tool om in de actiestand te komen. 

Plan (voorbereiding, ontwikkeling), Do (uitvoering), Check (meten, registreren en evalueren) Act (correcties doorvoeren, bijsturen). Als je dan weer van stap 4 naar stap 1 gaat is er sprake van een cyclisch proces.

Dus om het weer simpel te maken. Maak een plan “ik wil meer gaan fietsen”. Ga het doen “ik ben meer gaan fietsen”. Controleer of je inderdaad meer bent gaan fietsen. En acteer. Je stelt bijvoorbeeld vast dat je nog meer had kunnen fietsen. Vervolgens start je weer bij 1 “ik wil meer gaan fietsen maar hoe vaak wil ik meer gaan fietsen” etc. Zoals je wellicht al op was gevallen is de Demming cirkel rond en de wielen van een fiets ook. Je moet het alleen zelf in beweging zetten 😉

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bron: https://competenteorganisaties.nl/complexe-problemen-leren-oplossen-2/

Volgende maand duiken we richting de lente. Op 29 maart gaat namelijk de zomertijd weer in. En is er bekend wie Fietsstad van Nederland is geworden.