Fluitend de zomer door

Leestijd: 9 minuten

Deze maand zijn de onderwerpen het parkeren van fietsen tijdens Corona, de Jan Boerenfluitjes routes, het tekenen van de Benelux Bike Declaration, de fiets in de hoofdrol filmpjes, Doortrappen en de snelfietsroutes in de provincie Utrecht.

Fietsen parkeren tijdens Corona

In de 1 ½ meter samenleving hebben vooral steden een uitdaging om voldoende openbare ruimte vrij te maken. Het stallen van fietsen in straten en steegjes was vaak in het centrum nog mogelijk. Nu is men actief aan het promoten om fietsen in de gratis fietsenstallingen neer te zetten.

De gemeente Amersfoort heeft hiervoor meerdere initiatieven ondernomen. Zo is er een extra gratis fietsenstalling gekomen op het Eemplein, wordt in de binnenstad het stallen beloond met een echte Amersfoort fietsbel en in winkelcentrum Emiclaer zijn extra fietsparkeervakken aangebracht. De vraag: “ik weet niet waar ik mijn fiets goed en veilig kan parkeren” gaat in Amersfoort niet meer op :-).

Sparen voor je nieuwe Amersfoort fietsbel.
Fietsparkeren in winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort.

Jan Boerenfluitjes routes

Ten tijde van Corona kun je in ieder geval twee dingen doen. Niets doen en wachten tot het over gaat of bijsturen en actie nemen. Als ondernemer ga je vaak je mindset sturen. Wat kan er wel? Dit sturen resulteerde in een super leuk project! 

Mariska Jacobi van IamEventz had helaas door Corona geen evenementen meer om te organiseren en al wandelend door de wijk dacht ze: “wat kan er Corona proef wel georganiseerd worden?” Kunnen we mensen niet iets meer leren over hun eigen wijk en regio, producten laten verzamelen onderweg zodat mensen thuis met hun eigen gezin daarna thuis pannenkoeken kunnen bakken?  Ze zocht contact met Jeroen van der Bijl van Axemedia. Jeroen is een groot liefhebber van zijn oranje auto en houdt van het uitzetten van toertochten. Ook fietsen wilde Mariska graag onderdeel uit laten maken en dan kom je zoals ze zelf zegt al snel bij triple Joy uit. Zo konden naast wandelen ook de auto en de fiets toegevoegd worden. We wilden graag samen iets leuks neer zetten waar zowel de stad, de bewoners, de organisaties en de ondernemers blij van werden. We zijn gesprekken gaan voeren in de stad om te toetsen of dit project haalbaar zou zijn.

Uiteindelijk keken we naar wie vinden dit concept leuk en hoe gaan we het realiseren. Al snel zat er al veel energie op en we konden gebruik maken van elkaars kennis en expertise. In de week van 20 juli was het dan eindelijk zover en konden we gaan knallen. In de week van 10 augustus hebben we nog een start feestjes dus als je mee wilt doen. Leuk! 

Kijk op Facebook / Jan Boerenfluitjesroute voor meer info. Of volg ons op insta@janboerenfluitjesroute. Check ook www.janboerenfluitjesroute.nl. Gebruik #janboerenfluitjesroute of #jbr op insta. Maar je kan ook een foto plaatsen op Facebook en ons taggen met @janboerenfluitjesroute.

Fietsers die gaan starten voor hun eigen Jan Boerenfluitjes route door Hoogland en Hoogland-West.
Fotoshoot voor start van het project in de weilanden van Hoogland-west met fiets en blije gezichten.

Benelux Bike Declaration

Het was een berichtje op het intranet van de Dutch Cycling Embassy dat er op 14 juli een document voor de fiets ondertekend zou worden door de BeNeLux ministers. Zouden mensen zich realiseren dat dit een historisch moment is? Niet eerder heb ik gezien dat de ministers van meerdere landen zich publiekelijk uitspreken voor de fiets. Ik kreeg er in ieder geval kippenvel van en ben trots dat dit ook of misschien wel juist in Coronatijd zo’n flow heeft gekregen.

Ondertekening fiets.
Green Deal

De fiets in de hoofdrol

Een van de projecten onder 033opdefiets is dit jaar de fiets in de hoofdrol. In dit project brengen we fietsroutes in beeld in de regio Amersfoort en met name op Amersfoort en Leusden gericht. Hoe fiets je van je huis naar je werk, of van het ene winkelgebied naar het andere. Door deze filmpjes te maken zien mensen dat er vaak een kortere, snellere, mooiere, interessante, groene, gezonde of slimme route is. Ook zijn er diverse Amersfoorters die al aangegeven hebben graag hun route in beeld te willen brengen. Voor meer de fiets in de hoofdrol filmpjes kijk hier.

Snelfietsroute in de Provincie Utrecht

Op 9 juli tekenden de Provincie Utrecht samen met de Gemeente Amersfoort, Gemeente Soest, Gemeente Zeist en Gemeente Utrecht de samenwerkingsovereenkomst. Hiermee geven ze een start aan het vervolg tot realisatie. Deze snelfietsroute is gebouwd op een voor een groot deel bestaande route. Een snelfietsroute is niet een route alleen voor snelle fietsers maar is geschikt voor iedereen die sneller van A naar B wilt. Meer informatie over de snelfietsroutes en waar ze komen in de Provincie Utrecht? Kijk dan hier.

Doortrappen

Uit recent onderzoek door het CBS gepubliceerd in de Volkskrant is gebleken dat er veel eenzijdige ongevallen zijn met met name oudere fietsers. Het programma Doortrappen (wat ontstaan is in de Nieuwe Stad en nu landelijk verder wordt uitgerold) biedt handvatten om oudere fietsers veiliger te kunnen laten fietsen.

Het Doortrappen project gaat ook in de Provincie Utrecht zichtbaarder worden. Later hierover meer.

De zomervakantie is in augustus nog op volle toeren maar op de achtergrond wordt er verder hard gewerkt aan het fietsen in het najaar.

#groen #gezond #slim #vvv #vvvamersfoort #beneluxbike #033opdefiets