Fietsvirus versus coronavirus

Leestijd: 11 minuten.

Corona

En toen stond de wereld even helemaal in de vertraging… Buiten hoor ik lijkt het steeds meer vogels. Bij het uitlaten van de hond zie ik minder fietsers maar wel veel hardlopers en rondjes lopers. Mensen wandelen met een grote bocht om je heen wat heel gek voelt. En waar het ’s avonds vaak nog druk was op straat is er nu geen kip meer…

Nooit gedacht dat er ooit een moment zou komen waarin we fietsstimulering uit zouden zetten omdat een rot virus ons land en andere landen zou teisteren. Elke dag volg ik werkend vanachter de computer aan de eetkamertafel het nieuws. Wat een vreselijk leed zie ik voorbij komen! Een maand geleden zag Nederland er door mijn ogen nog totaal anders uit. Waar manlief eerst vroeg weg was en laat thuis, werkt hij nu op “mijn” thuiskantoor. Voordeel van deze situatie is wel dat ik een minder vermoeide man terug heb. Ook dochterlief werkt aan haar AK oftewel aardrijkskunde. Ik leer gelijk meer over aardplaten, vulkanisme en de ring van vuur. Nooit verwacht dat deze situatie mijn kennis op die manier verder zou verhogen. Een push bericht van de app ik fiets op mijn telefoon: “We hebben gezien de corona maatregelen een aantal van de huidige uitdagingen inactief gezet. Dat is jammer, maar we willen je natuurlijk niet motiveren om te fietsen naar de trein of een leuk evenement in de buurt waardoor je mogelijk extra risico’s loopt. Voor nu: pas goed op jezelf en anderen!” Ping! Een bericht van de AD app: “Kabinet komt vanavond met nieuwe datum verlenging coronamaatrdegelen”.

Waar ik iedereen altijd aanmoedig om er vooral veel op uit te gaan. Mag en kan dit nu niet! Betekent dit dan dat we stil moeten zitten? Zeker niet! Maar fiets wel voor nu even solo.

Bureau voor fietsstimulering triple Joy dit jaar 5 jaar! 

Om dit te vieren neem ik jullie dit jaar elke maand mee in de trends, ontwikkelingen en belevenissen op het gebied van de fiets. Hierin zal ik mijn kennis en ervaring met jullie delen en inspireren. Zo gaan nog meer mensen zien wat voor leuke dingen triple Joy (het centrale onafhankelijke aanspreekpunt voor fietsstimulering in de provincie Utrecht) doet. 

Al 5 jaar is mijn doel het meewerken aan het fietsplan van Nederland en meer mensen meer op de fiets. Ik heb hierin 1 trouwe opdrachtgever -> de fiets en zijn of haar (potentiële) gebruiker. Ik werk dus in dienst van de fiets. Klinkt misschien best gek maar het is oh zo leuk! Deze maand duiken we in de wereld van het fietsen richting de zomer.

Fietsend het voorjaar in!

Vaak lijkt het alsof er in de winterperiode weinig gebeurt rondom fietsen. Echter niets is minder waar. Juist in deze periode jaag ik elk jaar gemeenten en bedrijven aan om aan de slag te gaan met fietsen en fietsstimulering. In de praktijk merk ik vaak dat mensen daar te laat over na gaan denken. Het is dan vaak al voorjaar of zomer dat partijen iets willen met fietsen. Het in elkaar zetten van een goed event, programma of beleid vraagt een goede voorbereidingstijd om het succesvol neer te kunnen zetten. Wacht dus niet tot mooi weer maar kom juist in de wintermaanden met hulpvragen!

Ook is het belangrijk wanneer je besluit om met fietsen en fietsstimulering aan de slag te gaan draagvlak te hebben binnen de organisatie. Dit maakt of breekt de kans van slagen. Overigens zou ik niet weten waarom mensen niet aan de slag zouden willen gaan. Het rendement is namelijk zoveel hoger dan het niet doen. 

Omgevingswet en klimaatwet

Een kans of bedreiging komt soms van buiten. Hier heb je soms dan ook geen of weinig invloed op. Kijk naar de huidige crisis rondom het coronavirus. Het hangt van organisaties en mensen af hoe wendbaar men is. Hoe pak je het op? Hoe snel kan je schakelen? Hoe snel anticipeer je? Het is een klein beetje vergelijkbaar met het beklimmen van een berg op de fiets. Je weet dat het lastig en zwaar gaat worden. Maar je weet ook dat als je onderweg goed drinkt, goed eet, je tempo aanpast, mentaal sterk bent en een goede voorbereiding hebt gedaan  je de berg kunt beklimmen. Soms doet het even pijn maar daarna is er weer ruimte voor overwinning.

Een uitbraak van een coronavirus laat zich moeilijk sturen maar er zijn ook veranderingen die op ons af gaan komen waar je nu wel al op kunt gaan sturen. Vanaf 2022 gaan namelijk naar verwachting de omgevingswet en de klimaatwet een grote en belangrijke rol spelen in Nederlandse gemeenten. Denk aan een sterke reductie van 25% CO2 uitstoot in werkverkeer. Elektrische fietsen, fietsstimuleringsprogramma’s, parkeerbeleid, thuiswerken, huisvestingsbeleid etc. zijn (nieuwe) haakjes om verder te vergroenen. 

Duurzame mobiliteit wordt steeds meer de norm en heeft een grote impact op milieu, duurzaamheid, gezondheid en bereikbaarheid. Meer fietsen heeft niet alleen effect op een kleine schaal maar een grote impact op mens, milieu en maatschappij. En je wordt er ook nog eens slimmer van. Er zijn al veel mooie en nieuwe ideeën ontstaan op de fiets!

Een samenwerking met de gemeente is voor bedrijven en organisatie’s belangrijk. Want het is fijn als de infrastructuur goed is, (sociaal) veilig, snel, verlicht, bereikbaar etc. zodat mensen goed naar en bij hun bestemmingen kunnen komen. Dus om je duurzaamheids- en mobiliteitsdoelstellingen goed aan te laten sluiten helpen het maken van een fietsplan, fietsstimuleringsprogramma, verplaatsingsdata, of een aanpak om het gedrag van medewerkers te ontwikkelen om naar een duurzame gedragsverandering te gaan.

In de praktijk zie ik dat medewerkers het steeds belangrijker vinden in hoe een organisatie met vitaliteit, duurzaamheid en mobiliteit om gaat. Op basis hiervan kiezen ze vaak wel of niet voor je!

triple Joy helpt ook jou graag met het maken van een fietsplan, fietsstimuleringsprogramma, verplaatsingsdata, een aanpak om het gedrag van medewerkers te ontwikkelen om naar een duurzame gedragsverandering te gaan en meer.

Fietsstad 2020

Elke twee jaar voert de Fietsersbond een verkiezing. In deze landelijke verkiezing worden gemeenten in Nederland gestimuleerd om hun fietsklimaat te bevorderen en de gemeenten met een goed fietsklimaat te belonen.

Geruime tijd konden gemeenten hun inwoners enthousiasmeren om mee te doen via de vragenlijst.

Ruim 45.000 fietsers gaven hun mening over de kwaliteit van fietsen in hun omgeving. Onderdeel hiervan zijn een aantal objectieve factoren als bijvoorbeeld de hoeveelheid vrijliggende fietspaden, stedelijke dichtheid en hoever fietsers om moeten fietsen.

In de top vijf zaten Veenendaal, Enschede, Scherpenzeel, Schiermonnikoog en Winterswijk.

Ik was uitgenodigd als gast van Veenendaal en mocht mee naar de feestelijke uitreiking in de Jaarbeurs in Utrecht. In een druk bezochte Bike Motion maakte de Fietsersbond de winnaar bekend. Veenendaal wist Enschede, Scherpenzeel, Schiermonnikoog en Winterswijk achter zich te laten en won Fietsstad 2020! Super leuk. Ik weet hoe hard de gemeenten gewerkt hebben dus allen zeer verdiend. Benieuwd hoe jouw gemeente scoort? Kijk dan hiervoor op de website van de Fietsersbond.

De fietsbeurs van het jaar

De Bikemotion is de beurs voor als je veel met fietsen hebt. Het is altijd leuk om even overheen te lopen en de mensen uit mijn netwerken te spreken. Hoe gaat het in de branche? Wat zie je? Hoe loopt het? etc. Het voordeel is dat je drie beurzen in een hebt. Dus je bent in 1 dag gelijk op de hoogte van zowel sportief, recreatief als e-bike. De e-bike heeft het laatste jaar een enorme vlucht genomen. In het verleden zeiden mensen nog wel eens: “een e-bike? Dat is toch iets voor senioren?” Tegenwoordig zien ook andere doelgroepen het voordeel van de e-bike. Dus als je meer wilt weten over fietsen bezoek dan volgend jaar de beurs, ga naar je lokale fietsenwinkel of struin het internet af voor meer informatie.

Graag licht ik er ook gelijk twee leuke producten van netwerk collega’s uit. Gewoon om hun in deze corona tijd een extra hart onder de riem te steken. Ik bracht op de beurs een bezoek aan de fietshub van Sport Utrecht

“We vinden dat er meer vrouwen op de fiets moeten dus jij wil vast wel even het goede voorbeeld geven toch?” Zei de medewerker enthousiast tegen mij. “Daar ben ik het helemaal mee eens! Nou kom maar op met die fiets!” Medewerker na afloop: “En leuk hè! Volgens mij heb jij wel vaker gefietst?” Ik: “Ja dat klopt ;-)” “Zullen we een leuke foto maken. Zien nog meer mensen hoe leuk ook dit is!”

Ook sprak ik Sietse van Berkel nog even. Hij was al druk bezig met zijn opwarming voor de show. Een van zijn collega’s valt van zijn fiets. Aan mijn reactie ziet hij dat ik ongerust kijk. “Oh dat hoort er gewoon bij hoor. Dat is opwarmen”. “Oh oké zeg ik met een pff. Goed om te zien dat alles goed gaat”.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Kick-off Ik fiets in Nieuwegein

Op 2 maart was de feestelijke aftrap van de #ikfiets campagne in Nieuwegein. Wethouder Ellie Eggengoor van de gemeente Nieuwegein en Linda Blankenstein van Nieuwegein Fietst! vertelden meer over de campagne. Zo is het mogelijk om een e-bike te lenen, de e-bakfiets te proberen, een snelle fiets of de ik fiets app te gebruiken. Er was veel media aanwezig en ook diverse enthousiastelingen die graag meer hoorden over de ambities en activiteiten in Nieuwegein. Meer weten over deze campagne kijk op www.ikfiets.nl.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Zomertijd

Op 28 maart ging de klok weer een uurtje vooruit. Dus één uurtje minder slapen. Het hebben van een goede slaap is belangrijk. Het verhoogt namelijk je concentratie en productiviteit. Daarnaast voorkomt het obesitas, depressiviteit en hart- en vaatziekten. Dus denk niet het is maar een uurtje. Pak dat “extra” uurtje gewoon mee naast gezonde voeding en beweging. Dan weet je voor een groot deel dat je extra fit het voorjaar in gaat. Als je toch bezig bent met je voorbereidingen voor het voorjaar denk dan ook aan je fiets. Wanneer is hij voor het laatst voor een beurt geweest? Heb je al een schema gemaakt voor jezelf waar in staat wanneer en hoevaak je de fiets pakt? Is je fietskleding nog op orde of heb je iets nieuws of anders nodig. Het is vaak leuk om jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen. Bijvoorbeeld: als ik in de maanden april en mei gemiddeld 1 x vaker de fiets neem kan ik eind mei een leuke korte (fiets)broek uitzoeken. Leuk toch!

Volgende maand duiken we richting het voorjaar. Er is dan ook meer informatie over de corona ontwikkelingen en de impact op diverse fronten. Het gezegde is: april doet wat hij wil. Nu is het even corona doet wat het wil. Laten we dus een beetje goed voor elkaar zorgen en lief zijn voor elkaar. Zorg goed voor jezelf en elkaar. Een beetje extra liefde en hulp kunnen we allemaal in deze periode wel gebruiken.

Livin’ in the fast lane. Tryna catch up with my own game. But the world is movin’ fast. I know that at the end of day when the ceiling keeps the night away I made it home at last.

Beat Me (Official Song F1 Dutch Grand Prix) Davina MichelleDit rapporteren

Gepubliceerd door

#ikfietsalleen #corona #zomertijd #Fietsersbond #Gemeente Utrecht #Veenendaal #SietsevanBerkel #SportUtrecht #Nieuwegein #NieuwegeinFietst! #AD #ProvincieUtrecht