Fietsen richting de zomervakantie

Deze maand zijn de onderwerpen het fietsen naar school, World Bicyle Day, Talking Traffic, DCE voorbeeldenboek, vaderdag en afscheid van Utrecht.

Ik fiets weer naar school!

Op 2 juni konden naast de basisschool leerlingen ook de middelbare school leerlingen weer gefaseerd naar school. Voor sommige was dat best spannend na zo’n lange tijd thuis. Ook gingen sommige leerlingen naar een andere schoollocatie om elkaar voldoende ruimte te kunnen geven. Hoe werkt dat dan? Hoe ziet de andere locatie eruit? Hoe zijn de looproutes? Hoe kom je er? Wat is een veilige fietsroute? Dit zijn allerlei vragen die speelden bij zowel leraren, leerlingen en ouders. Een leerling van het Farel college in Amersfoort heeft samen met #033opdefiets hier wel een filmpje voor gemaakt. Zo konden zowel leerlingen als leraren de route van locatie 1 naar de andere locatie 2 zien. Handig toch! Het filmpje nog een keer terug zien? Kijk dan HIER.

World Bicycle Day 2020

Wereld fietsdag op 3 juni zag er iets anders uit dan de andere jaren. De oproep was dit jaar vooral om je persoonlijke fietsverhaal te delen. De medewerkers van de Dutch Cycling Embassy gaven een mooi voorbeeld! Op social media deelden zij hun eigen persoonlijke fietsverhaal. Al met al kunnen we wereldwijd terugkijken naar een mooie World Bicycle Day2020!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Talking Traffic

Wist je dat je op diverse plaatsen in Nederland al kunt “praten” met verkeerslichten! Het voordeel is dat je bijvoorbeeld niet meer op het knopje hoeft te drukken. Het verkeerslicht ziet jou namelijk naderen. Je hebt een app nodig die kan communiceren met het verkeerslicht, en een verkeerslicht die ingericht is als slim verkeerslicht. In Den Bosch, Nijmegen en Deventer is 16 juni een testrit gedaan door fietsers met de Ring-Ring app. Ook in de provincie Utrecht is men hard aan het werk om talking traffic in de provincie verder uit te rollen. Best goed nieuws dus voor alle (toekomstige) fietsers.

DCE voorbeeldenboek

Vanuit de Dutch Cycling Embassy werk ik met diverse super leuke fietscollega’s momenteel aan een mooi voorbeeldenboek met ‘best practises’ van Nederlandse fietsexpertise!

De voorbeelden dienen als inspiratiebron voor professionals die wereldwijd werken aan de bevordering van actieve mobiliteit in het algemeen, en fietsen in het bijzonder.

Voorbeelden waaraan gedacht kan worden zijn aanleg van tijdelijke of permanente fietsinfrastructuur (bijvoorbeeld snelfietsroutes, fietsstraten), fietsparkeervoorzieningen, gedragsveranderingscampagnes, bewegwijzering, fietslessen voor kinderen/immigranten/ ouderen/nieuwe fietsers, fietsstrategieën, ThinkBike Workshops, etc.

Om deze cases zo universeel mogelijk te verzamelen hebben we een template ontwikkeld. Vanaf 7 juli gaan we de eerste selectie maken.

ik fiets op vaderdag

Nog zo’n mooi project is ik fiets. Op vaderdag was er weer een leuke challenge in de ik fiets app. Tijdens de challenge ‘Trappen op vaderdag’ werden vaders uitgedaagd om fit te worden of te blijven en de fiets te pakken. Daarnaast was er een winactie waarmee je kans kon maken op een fietsgids.

Voor meer informatie over deze activerende campagne in de provincie Utrecht kijk op www.ikfiets.nl en download nu de app in de Google Play of App store.

Utereg fietst door zonder Jan

Op 23 maart 2018 nam burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort de fiets om alle stemlokalen af te gaan. Over de Tour de Stemlokaal schreef ik destijds dit artikel.

Redelijk onverwacht nam burgemeester Jan van Zanen afscheid van Utrecht om als burgemeester van Den Haag aan te treden. Op 26 juni nam hij op gepaste wijze afscheid van zijn geliefde stad op de fiets. Hij ging door alle wijken van Utrecht. Even kwam bij mij de gedachte op hoe zou dat idee ontstaan zijn?

Van Zanen tegen Bolsius: “Ha collega! Ik zoek iets leuks om op een plezierige manier afscheid te nemen van de stad Utrecht. Ik zou de hele stad wel willen bedanken maar hoe organiseer ik dat? En helemaal nu ten tijde van Corona? Heb jij een leuk idee?” Bolsius: “Met de fiets natuurlijk!” Van Zanen: “Met de fiets?” Bolsius: “ Ja met de fiets. In 2018 heb ik de Tour de Stemlokaal zelf bedacht en uitgevoerd en dat was erg leuk! En ook nog #groen #gezond en #slim! En jij houdt toch ook van fietsen en je authentieke fiets?” Van Zanen: “Hé dat is misschien niet eens zo’n gek idee!” Van Zanen: “En dan noemen we het Tour ‘d Utrecht. We fietsen langs de mensen en organisaties uit de stad.” En zo geschiedde. Kijk hier voor het leuke beeldverslag van AD.

Warm weer en fietsen

In juli en augustus staan de mooie en warme dagen weer voor de deur. Hierbij tips die triple Joy verzamelt heeft voor jou op de vraag: 

“Wat adviseer jij mensen bij warm weer die van plek A naar plek B willen?

  • Neem voldoende water mee zo voorkom je flauwte.
  • Kies een alternatieve route onder de bomen dit is koeler dan fietsen door een woonwijk met veel tegels en asfalt.
  • Smeer je goed in zodat je niet verbrand.
  • Ga wat eerder weg zodat je niet hard hoeft te fietsen en niet bezweet aan komt.
  • Als het warm is denkt men vaak dat fietsen ook warm is maar de rijwind maakt het heerlijk aangenaam.
  • Pas afspraken aan op het moment van de dag ‘s Morgens is het minder warm op de fiets.

De zomervakanties staan voor de deur. Even tijd om bij te tanken en misschien ook wat meer tijd met elkaar.

Fijne (fiets)vakantie toegewenst!

Groet Jocelyn

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

#033opdefiets #ikfiets #ringring #dutchcycling #dutchcyclingembassy #farelcollege